BarĂ  Pustertaler

Het Pustertaler ras was in de 19de eeuw samen met de Tuxer en de Zillertaler het meest voorkomende ras in de Oostelijke Alpen. Aan het eind van de 19de eeuw werd het ras door het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk beschouwd als het beste runderras en werd het aan zeer hoge prijzen uitgevoerd naar de vlakten rond Wenen. Zelfs keizer Franz Jozef wilde enkel Pustertaler runderen in zijn stallen. Na de val van het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk werd het ras in die regio wat verdrongen door Swiss Brown en Simmental, en werd het ras populair in het Italiaanse Piemonte en met name in de hoogvlakten, aangezien deze dieren perfect zijn aangepast aan de ruwe leefomstandigheden in de bergen. Het is nog steeds een zeldzaam ras, dat echter aan bekendheid wint dankzij de uitstekende vleeskwaliteit, maar ook voor de productie van typische bergkazen. Het vlees is mooi gemarmerd en mals, en heeft een krachtige en uitgesproken smaak. Zeker een aanrader om te ontdekken!

bara pustertaler