Wat is dry aged beef?
Net als wijn en kaas kan je ook vlees laten rijpen om een intensere smaak te bekomen. Dry aging is een ambachtelijke rijpingstechniek waarbij het vocht in het vlees tot wel 30% verdampt en de natuurlijke enzymen het spierweefsel afbreken, waardoor het vlees een zeer malse structuur en een intense smaak krijgt.
Vandaag wordt deze techniek door de professionele slager verdergezet in een speciaal daarvoor ontworpen rijpingscel. Onder hygiënische omstandigheden worden de mooiste stukken rundvlees met been gerijpt. De temperatuur en de vochtigheidsgraad zijn er constant en zetten het sap van het vlees om in een excellente diepe smaak.
Omdat onze runderen vrij rondlopen in de natuur ontwikkelen ze meer spieren.
Ze grazen in hun natuurlijke en oorspronkelijke terroir wat elk ras een specifieke smaak geeft.
Een sterke textuur en een typische smaak zijn de perfecte match voor het dry aging proces.
Na enkele weken rijpen ontwikkelt zich vanzelf een uitzonderlijk lekker en mals stukje vlees.
De donkere korst aan de buitenzijde ziet er niet smakelijk uit, maar beschermt het vlees tegen indroging en bacteriën.
Na het rijpen haalt je slager de korst weg en verschijnt er een helder rood en boterzacht stukje vlees.
De vraag naar dry aging wordt steeds groter omdat de consument vandaag bewust kiest voor kwaliteitsvoller en gezonder vlees.
Neem gerust zelf de proef op de som!
Wanneer u voor het eerst een stukje droog gerijpt rundvlees proeft,
zal dit gegarandeerd een nieuwe en intense smaakbelevenis zijn.