C h i a n i n a  e n  F l a m i n i o

Het Chianina– rund vindt zijn oorsprong in Toscane, meer bepaald in Valdichiana, de vruchtbare vallei tussen Arezzo en Chiusi waar de Chianina-rivier stroomt. Deze soort is beroemd om zijn schoonheid (brede rug en schouders, lange en gespierde romp, indrukwekkende schoft tot 1,8 m hoog), zijn kracht (werd vroeger gebruikt om de akkers te bewerken, volwassen dieren halen meer dan 1000 kg) en zijn fijne smaak: lichtjes gezouten én bijzonder mals. Die smaak is te danken aan de natuurlijke begrazing in de valleien van centraal en noordelijk Italië en aanvullend voedsel zoals maïs en meel uit diezelfde regio.

De echte bistecca alla fiorentina wordt in de beste restaurants ter wereld geserveerd. Het beste vlees komt van vrouwelijke dieren die na ongeveer 16 maanden geslacht worden. Dat levert mager vlees op, licht van kleur, mals en vol smaak.

Door de kruising van Chianina met een Italiaans melkveeras, ontstond een variant, de Flaminio: een topkwaliteit met complexe en verfijnde smaken dankzij zijn gemarbreerde structuur.